...Og hver sogn sine trolde Mandag d. 23 juni 2014 havde jeg den ære at være båltaler til Sankt Hans i Ørestad Nord. Grønningen var dagen igennem blevet forvandlet til en lille byfest med skattejagt for børn, madboder, musik og live transmittering fra koncertsalen med DR Pigekoret og Søren Ryge. Ørestad Nord, og Grundejerforeningssekretariatet Ørestad stod for det udendørs arrangement i samarbejde med DR.
Jeg valgte at lave en båltale, med fokus på hvad der binder os Ørestadsbeboere sammen, og hvad der binder Ørestad Nord, City og Syd sammen. Hvis ikke du var til Sankt Hans aften i Ørestad Nord, så synes jeg ikke du skal snydes. Så du kan læse min båltale her nedenunder.
Hvad binder os sammen som Ørestadsbeboere?
Båltale Sankt Hans, Ørestad Nord d. 23. juni 2014
God aften alle sammen
Er der nogen der kender nogle hekse eller trolde i Ørestad, ja altså Ørestadshekse?
I gamle dage, da lagde man en mønt under bygningen for at beskytte den mod ånde onder og måske mod hekse. Det er også derfor, at vi stadig holder rejsegilder og grundstensnedlæggelser – simpelthen for at beskytte bygningen mod hekseri. Og med alle de rejsegilder vi jævnligt har i Ørestad, ja så tror jeg, at vi er ret godt beskyttet. Vi må håbe, at de husker at lægge en mønt under Nordeas nye hovedkvarter i det nye August Schadekvarter. Det ligger herovre bagved - hvor de fleste af jer sikkert er stået af metroen i dag, for at komme til Sankt Hans aften.
Men hvad binder os egentlig sammen som Ørestadsboere? Hvad binder Ørestad Nord, City og Syd sammen.
ARKITEKTUREN binder os sammen… Vi har nyskabende arkitektur i alle tre bydele. Vi et forbillede på nynordisk arkitektur. Det binder os sammen, fordi her har der været nogen der turde før de andre. I sidder ved et godt eksempel nemlig DR’s koncertsal her bag jer. En bygningen der altid er i forandring. Nogle gange komme den smukke inderskal særligt frem når solen lige rammer, og andre gange er der nogen, der har skraldet nogle lag af den blå væg, så man kan se betonhuden indenunder. Der er også fyldte turistbusser, der i hobetal valfarter til Bjerget i Ørestad City, for de har hørt, at her er et parkeringshus, der ligner en regnbue, fyldt med hemmelige oplevelser og ovenpå skulle ligge et forunderligt frodigt bjerg.
NATUREN binder os sammen. Naturen og vejrliget dikterer vores hverdag i Ørestad, så vi har god chance for at lægge mærke hvornår havtornen er lige akkurat moden, hvornår den sure svanemor ruger på sine æg, og vi derfor holder vejret, når vi forsigtigt men hastigt går forbi. Vi ved hvornår jagten på rådyrenes tabte gevir sættes ind, og vi ned hvornår der er chance for at opleve sort sol ved Store Høj eller ligge søvnløs til frøernes serenadesang. Vi ved hvornår det er godt at sætte drager op – og her har Ørestad den fordel, at det faktisk er hele året rundt.
METROEN binder os sammen...sådan helt praktisk talt. Lyden af de lysende metrotog, der i aften sætter scenen her bag os, den binder os sammen også fordi, det er en lyd der får os til at føle os hjemme. Det er lyden af vores by. Prøv i øvrigt at tæl hvor mange gange du er faldet i snak med sidemanden i metroen, når der er gået en alarm på Bella Center station og følgende meddelelser kommer: ”Hold venligst afstand til dørene”. "Toget forsætter om 117 og et halvt minut". ”Cykler er ikke tilladt mellem kl.” – er der nogen der kan huske hvornår det egentlig er?
KULTUREN BINDER OS SAMMEN... Jeg bruger meget tid i Ørestads byrum, da jeg laver byvandringer, og her ser jeg hvordan kulturen vokser, og hvordan den skaber fællesskaber og sammenhold i Ørestad. Det vil jeg gerne vise jer, så forestil jer, at vi nu tager ud på en byvandring sammen i Ørestad, hvor jeg er guide. Er i med på den? Vi starter ved Tietgenkollegiet. Det ligger lige herovre bagved. Inde i gården.
Byvandringen: Og vi ankommer nu og går ind i den runde gård, men der allerede tre grupper før os, der skal på rundvisning med en af de studerende. Gården lugter lidt af fest og et par enkle tømmermandsramte ligger da også og slikker sol. Vi går nu ud til Emil Holms kanal og ser nogle KUA og ITU studerende. De har fået den smarte ide at fusionere øl med kapsejlads, og de dyster til den store guldmedalje.
Vi kommer nu til Ørestad City til Bjerget. Her inviterer Janne fra Bibiana Danmark os indenfor. Her er der et skattekammer af finulige, detaljerede og levende børnebogsillustrationer. Lige udenfor der under metroen, der er det store havedag i Metrohaverne. De er henrykte over at broccolien ikke er død og haveudstyret er i orden med en græsslåmaskine, der er HELT klar til de to kvadratmeter græs.
Nu kommer vi forbi Byparken. Her har Ørestad IF lige gang i en straffesparkskonkurrence imens en masse frivillige er i færd med at ‘puste’ hoppeborge op og afprøve teknik inden Kick-off på Idrætsfestivalen. Lars Greir står klar med sit kamera og binder Ørestad sammen igennem Ørestad Avis. Og Inam fra Restaurant Rasoi er ved at afprøve ølbussen – den står i øvrigt derovre, hvis nogen er tørstige. Vi når nu ned til biblioteket hvor Hanne og Skovhjælperne imødekommer os på gadeplan med frisk brygget kaffe og et smil.
Vi kigger ind af bibliotekets store vinduer og opdager, at koret laver underlige opvarmningsøvelser. Det er vist noget med at de skal synge til Ørestad Kulturdage. I øvrigt har Johan fra biblioteket lige sat de bolchestribede liggestole ud, så her tager vi lige en slapper til et par beats fra mixerpulten. Vi vandrer videre op til Fields, hvor biografen vokser frem i øjeblikket. Lad os håbe på et spændende ydre måske endda med en cafe ud på gadeplan. Men biografens indre, skal nok sikre Ørestad en masse gode oplevelser.
Vi kommer nu til Ørestad Syd, hvor jeg udpeger Arenaen, der nu har fået navnet Royal Arena, og vi forestiller os en sværm af forventningsfulde mennesker på vej til Rolling Stones koncert. Vi kommer nu ned forbi Frøken Birgers Kajakpolo, hvor der er gladiator kamp på planken, og en masse plaskvåde mennesker. Lige ved siden af på Plug and Play er der mudder til knæene, da det amerikanske fodboldhold går til den. På Parc Cour banen får vi øje på et par unge knægte svævende i luften med knald røde knæ.
Nu går turen ned til 8tallet, her møder vi Steve, der er godt i gang med at udtænke løberute til Ørestad Bjergløb og der er ‘åbent værksted’ hos Palle opfinder, der i færd med at lave en smutstenstæller til Ørestads kanaler. Vi skuer udover ‘Savannen’ nemlig Kalvebod Fælled, hvor de ellers så buttede lam, pludselig ser lidt magre ud. Der har nemlig været klippe-får-dag for børn og voksne på Naturcentret. Her slutter turen....
Jeg kan mærke en energi og en stolthed i Ørestad, hvor det er os beboere der skaber oplevelserne og kulturen sammen. De oplevelser, de engagerer os i vores bydel på en personlig måde og det skaber relationer, drivkræft, fællesskaber og gode traditioner som Sankt Hans aften i aften. Det binder os sammen og gør vores by bæredygtig.
Det er ikke hekseri, bare en lille smule Ørestads ånd.
Rigtig god Sankt Hans. Mira Margaritha Cordsen.
23. juni. 2014, Ørestad Nord